Η «Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» στη Λάρισα (4/07/2016)

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 παρουσιάστηκε το βιβλίο «Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» των φιλολόγων Πέτρου Κάσσα και Ευάγγελου Σταυριανού στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας». Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, μίλησαν για το βιβλίο οι φιλόλογοι Ράνια Βερέμη και Κώστας Ντόλκος, οι συγγραφείς του βιβλίου Πέτρος Κάσσας και Ευάγγελος Σταυριανός ενώ ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Ρούστα.

Η βιβλιοπαρουσίαση ξεκίνησε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ρούστα, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο και παρουσίασε τις εκδόσεις Oasis στο κοινό της Λάρισας.

Η πρώτη τοποθέτηση έγινε από τη φιλόλογο Ράνια Βερέμη, η οποία επικεντρώθηκε στα νέα στοιχεία που προσφέρει το βιβλίο όπως είναι ο εύληπτος και παραστατικός τρόπος παρουσίασης των κανόνων για τον μαθητή μέσα από την επαναδιατύπωσή τους με κάποια τεχνάσματα, τους πίνακες που εμπεριέχονται, τη διαφορετική γραμματοσειρά που επιλέγεται, την εναλλαγή χρωμάτων που διευκολύνουν την οπτική επικοινωνία και την πρόσληψη του κειμένου. «Είναι σα να συνδυάζεται η παραστατικότητα του πίνακα της σχολικής τάξης με την ευελιξία και τη φορητότητα του σχολικού εγχειριδίου», είπε χαρακτηριστικά η Ράνια Βερέμη. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στην αναλυτική παρουσίαση και στην κλίση τύπων που στο σχολικό εγχειρίδιο αποσιωπώνται δημιουργώντας ασάφειες και παρανοήσεις ενώ έδωσε έμφαση στους πίνακες που υπάρχουν στο κεφάλαιο των ρημάτων.

 

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της αναφέρθηκε στους συγγραφείς της Γραμματικής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έβαλαν το μεράκι τους για τη διδασκαλία, τον προβληματισμό αλλά και την πείρα τους από τα μαθητικά και τα διδακτικά τους χρόνια, την αγάπη και το ενδιαφέρον για την τάξη και τους μαθητές».

Ακολούθησε ο φιλόλογος Κώστας Ντόλκος με την εισήγησή του να κινείται στο πλαίσιο του προβληματισμού για τη θέση της γραμματικής ως στοιχείου της διδακτικής της γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα διαπιστώνοντας ότι «χωρίς κατάκτηση των κανόνων που διέπουν της δομή μιας γλώσσας γίνεται ανέφικτος ο στόχος της δημιουργικής χρήσης της από την πλευρά του ομιλητή».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα αλλά και τη σκοπιμότητα της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών σήμερα. «Αν η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής συνδεθεί κατάλληλα στο σχολείο με την αντίστοιχη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για πληρέστερη γλωσσική κατάρτιση των νέων μας καθώς και σημαντικό παράγοντα γενικής παιδείας», υποστήριξε ο φιλόλογος Κώστας Ντόλκος.

Η εισήγησή του έκλεισε με συγκεκριμένες προτάσεις για την υπαγωγή του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στο νέο δόγμα «Αρχαία Ελληνικά για τα Νέα Ελληνικά», «που θα πρέπει, επιτέλους, να αντικαταστήσει το ατελέσφορο «Αρχαία Ελληνικά για τα Αρχαία Ελληνικά», που ισχύει σήμερα».

Η βιβλιοπαρουσίαση ολοκληρώθηκε με τους συγγραφείς της «Γραμματικής της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» Πέτρο Κάσσα και Ευάγγελο Σταυριανό. Οι συγγραφείς μίλησαν για τη διαδικασία της μακρόχρονης συγγραφής του βιβλίου και τον βασικό τους στόχο που «δεν είναι άλλος από το να γίνει η γνώση «παιχνίδι» και επομένως μια ευχάριστη βιωματική διαδικασία». Οι συγγραφείς ευχαρίστησαν τους ομιλητές για τα θερμά τους λόγια, τον συντονιστή για τη ζωντανή ροή της συζήτησης και το πολυπληθές κοινό που τους τίμησε με την παρουσία του.

Ακολούθησε υπογραφή βιβλίων από τους συγγραφείς και δεξίωση στον υπαίθριο χώρο της Βιβλιοθήκης. Η βιβλιοπαρουσίαση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Oasis και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας».

Οι εκδόσεις Oasis ευχαριστούν θερμά τους ομιλητές-φιλολόγους Ράνια Βερέμη και Κώστα Ντόλκο για τις εξαιρετικές τους τοποθετήσεις, τον δημοσιογράφο Γιώργο Ρούστα για τον άρτιο συντονισμό της εκδήλωσης, τους συγγραφείς-φιλολόγους Πέτρο Κάσσα και Ευάγγελο Σταυριανό που απέδειξαν ότι η νέα γενιά φιλολόγων και γνώσεις έχει και πάθος να τις μεταδώσει εμπνέοντας τους μαθητές και, φυσικά, τους υπεύθυνους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» για τη φιλοξενία τους και το έργο που επιτελούν.

Τέλος, ολόθερμες ευχαριστίες στο πολυπληθές αναγνωστικό κοινό της Λάρισας που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το βιβλίο και τους συγγραφείς. Είναι σημαντική πράξη την εποχή αυτή να γεμίζουν με αναγνωστικό κοινό οι Βιβλιοθήκες και οι παρουσιάσεις βιβλίων να σφύζουν από ζωή.

 

Μερικές σκέψεις αντί επιλόγου

Συνεχώς, ακούμε πολλά για το μέλλον των αρχαίων ελληνικών σε μια χώρα που θα έπρεπε να έχει επενδύσει σε βάθος στον τομέα αυτό: σε παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Όμως, για τα αρχαία ελληνικά το ζήτημα δεν είναι αν πρέπει να διδάσκονται αλλά ΠΩΣ πρέπει να διδάσκονται. Τι να την κάνει τη δοτική του μέσου και την ατελείωτη τυπολατρία ο μαθητής αν δεν έχει κατανοήσει το κείμενο, τα συμφραζόμενα, το ιστορικό πλαίσιο, τις έννοιες και τη διαχρονικότητα ιδεών και αξιών;

Αν δεν μπορεί να κατανοήσει ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να χτίσουν έναν σκεπτόμενο άνθρωπο, έναν χρήσιμο πολίτη;

Στις εκδόσεις Oasis έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας την έκδοση βιβλίων που αφορούν την Παιδεία, την Ελληνική εκπαίδευση και ευρύτερα τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες καθώς ακράδαντα πιστεύουμε ότι οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες αποτελούν τον πυλώνα της ανάπτυξης του ατόμου και της κοινωνικής προόδου.

Η πεποίθησή μας προχώρησε στο επόμενο επίπεδο: στην υλοποίηση. Ξεκινήσαμε από τα θεμέλια με την έκδοση της «Γραμματικής της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» και με δύο φιλολόγους της νέας γενιάς, που υιοθετούν απόλυτα και τη δική μας οπτική: ότι η γνώση μπορεί να είναι και «παιχνίδι», μια ευχάριστη βιωματική διαδικασία.

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Χαρτώνας

 

Social Media

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Newsletters

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.